İklimlendirme Nedir?
Tarih: 04 Oca 2022

Günümüz dünyasında insan gücü yerini iş makineleri aldı. Sanayide insanın bedensel kuvveti ile yapılan işleri makine ve robotlar yapıyor. Ofislerde birçok işi kurulan otomasyon sistemleri halletmekte. Makineler, insan hayatını kolaylaştırmak için, güç ve fazla iş harcanması gereken  işleri kısa sürede yapan mekanizmalar bütünüdür.

İklimlendirme sistemleri de birer makinedir. İklimlendirme cihazları "Termodinamik"te soğtma makineleri olarak adlandırılır. İklimlendirme cihazları elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürerek iş yapan kompresörler ve yoğuşturucu, buharlaştırıcı ve genleşme vanası olarak adlandırılan 4 ana parçadan oluşur. İklimlendirme cihazlarına sektörde ve halk arasında bilinen adı ile "klima" denir. Klima kelimesi İklim kelimesinden gelmektedir.

İnsanlar;  düşünce gücünü verimli olacak şekilde çalıştırması için konfora ihtiyaç duyarlar. Beklenen  konforun olmazsa olmazı ‘’sağlıklı ve doğru ortam havası''dır . Doğru havanın konut, alışveriş merkezileri, ofis ve işyeri gibi kapalı ortamlarda doğal olarak sağlanması çok zordur. Bunun için cebri sistemlere ihtiyaç vardır. Doğru havanın sağlanması için kurulan cebri sistemlerin tümüne ''İklimlendirme Sistemleri'' denir.

Olağan fizik koşullarında yüksek basınçtan alçak basınca, yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa akış olur. Isı makineleri (sobalar, kazanlar vb.) bu kurala göre çalışır. Ancak klimalar, elektrik enerji ile iş harcayarak, ısı enerjini düşük sıcaklıklı ortamdan alıp yüksek sıcaklı ortama taşırlar. Yani örneğin, yaz mevsiminde kapalı ortamlar evi işyeri vb yerler dış ortmam göre düşük sıcaklıklı ortam ve dış hava iç ortama enerji vererek iç ortamın sıcaklığını arttırır ama yalıtım iyi ise hala dış ortamdan daha düşük enerjiye sahiptir. ancaki yine de bu durum konforlu bir ortam oluşturmaz. Bu durmda, klima cihazları ile, iç ortam daki düşük sıcaklıktan dış ortamdaki yüksek sıcaklıklı ortama enerji tersine taşıyarak, iç ortamın sıcaklığını, nemini de alarak düşürmeye yarıyor. Kış mevsiminde, bu durum tam tersi oluyor. Düşük sıcaklıklı ortam dış hava, yüksek sıcaklıklı ortam iç mekan oluyor. Bu durumda, klimalardaki ters çevrim ile düşük sıcaklıklı dış havadan alınan enerji, yüksek sıcaklıklı ama, yeterli konfor şartı olmayan iç ortama aktarılarak sıcaklığı yükseltilmiş oluyor. Tabi klimalar bu işlemi, kompresör (sıkıştırıcı), yoğuşturucu (kondenser), likit genleşme vanası ve buharlaştırıcı ile kapalı çevrimde dolaştırılan, düşük sıcaklıklarda buharlaşabilen ve yoğuşabilen kimyasal soğutucu akışkanlar sayesinde gerçekleştirir.

''İklimlendirme sistemleri''  ortamda var olan kullanılmış havayı uzaklaştırır. Bunun yerine ortama  ''Taze hava''  verir. Atmosferden aldığı taze havayı ortama sunmadan önce sıcaklığını arttırır ya da sıcaklığını düşürür, bu işleme havanın şartlandırılması yani "iklimlendirme" denir. İklilendirme işlemi, ısıtma ya da soğutma proseslerinin değiştirdiği nem oranını dengede tutar. Bütün bu esasları sağladığı sürece kurulan sistemler ‘’İklimlendirme''  görevini yerine getirmiş olur.

Günümüzde kullanılan iklimlendirme sistemlerinin bazıları şunlardır.

*''Klima santralleri ''

*''Rooftoplar''

*''Isı geri kazanım cihazlı havalandırma sistemleri''

*'' Soğutma (Chıller)  grupları

*''VRF Klima Sistemleri''